Recenzie “Un bărbat și o femeie” de Jojo Moyes

“Un bărbat și o femeie” de Jojo Moyes este o poveste despre drama a două persoane ce nu au nimic în comun, o poveste despre speranță și iubire.

O femeie…

Adolescenta Jess se îndrăgostește nebunește de Marty, iar la vârsta de 17 ani, se trezește fiind o mama tânără nevoită să renunțe la școală. Acțiuni ce atrag, evident, dezaprobarea mamei și nemulțumiri legate de alegerile ei. La 20 de ani, îl ia sub aripa ei protectoare pe tânărul Nicky, copilul lui Marty dintr-o căsătorie anterioară, un băiat de 8 ani, puțin diferit și deosebit de sensibil.

Jess realizează că prezența lui Marty nu face altceva decât să le complice existența și decide să își “proclame independența”. Rămasă singură simte că armonia revine asupra familiei chiar dacă e nevoită să se împartă între doi copii și două locuri de muncă. Resimte presiune financiară destul de puternic și duce pe umerii ei datoria de a oferi cât mai mult celor din jur.

Un bărbat…

Ed este genul de bărbat tocilar, al cărui confort este reprezentat de tastele unui laptop sub degetele lui. Trădat și jefuit de fosta soție, nu stă pe gânduri în momentul în care o reîntâlnește pe femeia de care era îndrăgostit încă din adolescență. Noua relație nu se ridică la nivelul așteptărilor, iar pentru a scăpa mai repede, Ed îi înmânează un cec și o informație prețioasă.

Cum socoteala de acasă nu se potivește cu cea din târg, Ed este investigat de autorități pentru dezvăluire de informații confidențiale, este suspendat din postul de conducere și riscă să primească până la 20 de ani de închisoare.

Cu încrederea în oameni, în special în femei, la pământ, se retrage la casa de vacanță, unde nu ajung veștile despre iminentul proces și își găsește în alcool un “prieten” de nădejde.

Ce au în comun Ed și Jess? Jess este menajera lui Ed, bărbatul nepoliticos și mereu afundat în discuții telefonice.

O serie de întâmplări nefericite îi aduce pe cei doi împreună pornind la drum către olimpiada de matematică, alături de Nicky, Tanzie si Norman, câinele familiei. Excursia neprevăzută se transformă într-o cursă cu obstacole. Câte se pot întâmpla? Nici nu ai idee!

“Un bărbat și o femeie” de Jojo Moyes este o carte ușor de parcurs chiar dacă este tristă. Garantat sunt multe femei ce își cresc copiii fără vreun ajutor, ele sunt într-adevăr supereroi moderni.

Mi se pare nedrept ce i se întâmplă lui Jess, de parcă toate eforturile depuse pentru a le oferi copiilor o viață mai bună se întorc împotriva ei. Mereu le-a spus că oamenii buni vor fi răsplătiți pentru binele pe care îl fac, dar, cu timpul, moare și speranța.

“Un bărbat și o femeie” de Jojo Moyes chiar merită citită. Este evident că cei doi o să rămână împreună, insă trăirile pe care le au cei doi sunt descoperind că se îndrăgostesc sunt punctul forte al romanului.

 

Leave a Reply