Recenzie “Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija

“Temă pentru acasă” este o carte ce a prins foarte bine, o carte cu lipici la cititori, mai puțin la mine. Nu m-a impresionat, nu m-a atras și mi s-a părut o poveste “trasă de păr”.

Romanul “Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija urmărește povestea lui  Mihai Ulmu. Un tânăr profesor de limba și literatura română la un liceu din Poiana. Pune suflet în munca sa și este răsplătit cu vârf și îndesat de elevii conștiincioși.

Toate elevele din clasa a XII-a sunt îndrăgostite de profesorul Ulmu, însă el este în așteptarea femeii pe care mintea și inima au creionat-o de parcă ar fi o himeră. Soarta lui Mihai Ulmu o ia pe un drum zbuciumat atunci când este acuzat a fi “dușman al partidului”, după ce ia asupra lui vina elevilor ce au batjocorit portretul lui Stalin, “Părintele popoarelor”. Profesorul este arestat și deportat în lagărul Zarianka din Siberia, unde îl așteaptă 25 de ani de muncă silnică. Dispariția profesorului lor preferat a vuit puternic în Poiana.

Personajul principal feminin este Maria Răzeșu, elevă a clasei a XII-a a profesorului Ulmu, de care este îndrăgostită nebunește. Decide să lase totul în urmă și pleacă în căutarea bărbatului iubit.

Nu înțeleg iubirea Mariei. Poate sunt mult prea egoistă, dar mi se pare un sacrificiu enorm și, în plus, profesorul Ulmu nu i-a dat niciodată de înțeles că sentimentele sunt reciproce.

Maria ajunge la Zarianka (mult prea ușor) și se angajează în lagăr (extrem de ușor și greu de crezut). Îl ajută pe Mihai să evadeze, dar ce le rezervă soarta pe viitor?

Căsătoriile fericite nu au istorie. Dacă Romeo și Julieta ar fi fost fericiți, n-ar fi știut nimeni de ei.

Mi-a plăcut să îl urmăresc pe Mihai de-a lungul anilor petrecuți în lagărul de concentrare. Este uimitor cât de mult te schimbă traiul vitreg, iar degradarea condiției umane este iremediabilă.

Pentru că nu există pe lume lucru mai scump, mai sfânt și mai fără de preț ca libertatea.

“Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija nu mi-a plăcut deloc. Nu aș reciti cartea și mă bucur că găsit-o gratuit pe net.

Leave a Reply