Recenzie “Spioana” de Paulo Coelho

img_7609Paulo Coelho aduce la viaţă povestea lui Mata Hari, cea mai cunoscută spioană a tuturor timpurilor. Plecând de la documente de arhivă nepublicate, Coelho urmăreşte toată viaţa lui Mata Hari, Margaretha Geertruida Zelle pe numele adevărat.

Născută în Leeuwarden, Olanda, într-o familie înstărită, se remarcă încă din perioada adolescenţei prin frumuseţea deosebită cu care a fost înzestrată. Urmează cursurile celor mai bune şcoli şi îi este oferită o educaţie deosebită.

Eu eram lebăda printre raţe, cea care nu voia să crească, temându-se de necunoscut.

La vârsta de 16 ani este violată de directorul şcolii, împotriva căruia nu poate face nimic. Director care ulterior se va mândri că a fost primul bărbat din viaţa faimoasei Mata Hari.

După doi ani, Margaretha răspunde anunţului matrimonial al lui Campbell MacLeod, un ofiţer olandez, de descendenţă scoţiană. Astfel se căsătoreşte la 18 ani şi pleacă alături de soţul ei în Indonezia. La scurt timp se naşte primul copil, un băiat, care sfârşeşte otrăvit de o slujitoare.

Margaretha suportă numeroase bătăi și este violată în repetate rânduri de un soț preocupat cu băutura și aventurile amoroase. Apare şi cel de-al doilea copil, o fetiţă. Iar în mintea ei prinde aripi dorinţa de a fugi şi de a începe o nouă viaţă departe de tot.

N-am căutat iubirea, deşi aceasta a venit şi a plecat şi din cauza ei am făcut lucruri pe care nu ar fi trebuit să le fac şi am călătorit în locuri în care oamenii mă vroiau.

A Portrait of Mata Hari, circa 1907Cum va reuşi să renască sub numele de Mata Hari, să fie invidiată de toate femeile, dorită de toţi bărbaţii, o dansatoare extraordinară, o curtezană cum nu a mai existat în acea perioadă, o spioană pentru Franţa şi o spioană pentru Germania nu o să spun. Nu divulg tocmai partea interesantă a existenţei lui Margaretha Geertruida Zelle şi a cărţii “Spioana” de Paulo Coelho.

Cartea “Spioana” de Paulo Coelho este compusa din trei parţi, sub forma unor scrisori, prima scrisoare este de la eroină către avocatul apărării și cuprinde detalii legate despre viața lui Margaretha și apoi transformarea în Mata Hari. Această scrisoare este scrisă pentru fiica spioanei cu scopul de a îi arăta adevărul despre faptele mamei sale, pentru a nu pleca urechea la vorbele răuvoitoare. Cea de-a doua scrisoare este răspunsul avocatului, care conține aceeași poveste dintr-o perspectivă obiectivă.

“Spioana” este o carte ușor de parcurs, iar pentru mine este aproape o binecuvântare – cea mai ușoară modalitate de a învăța istorie.

Spor la citit!

3 thoughts on “Recenzie “Spioana” de Paulo Coelho

 1. Bună Denisa !
  Când am trecut prima dată pe aici 🙂 am uitat sa-ți spun ca am citit cartea recomandată cu căldură de domnia ta ! 🙂
  Plăcându-mi RECENZIA de față, am dat REPUBLICARE pe
  My Blog
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/
  s-o citească și cine nu a citit-o ! 🙂
  Weekend plăcut ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

Leave a Reply