Recenzie “Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys

“Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys este o altă ocazie de a învăța istorie, aflăm ce s-a întâmplat cu locuitorii din țările baltice prinși în goana după putere a naziștilor și a URSS-ului.

Acțiunea începe într-o zi de iunie 1941, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Liniștea unei mama este spulberată de violența trupelor NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne), venite cu scopul de îi lua în custodie pe Elena și cei doi copii.

Teroarea momentului, frica nemărginită a mamei și inocența pierdută a copiilor sunt relatate prin ochii Linei, o adolescentă de doar 15 ani. Lina este doar un copil și nu înțelege de ce mama ei și-a cusut tăcâmuri de argint și alte obiecte de valoare de căptușeala hainelor.

Lituanieii sunt deportați în Siberia. Toți cei care s-au opus alipirii de URSS au avut de suferit, au fost urcați în trenuri de animale, umiliți și înfometați, cu destinația Siberia, unde vor fi obligați la muncă silnică.

La fiecare pas cineva se îmbolnăvește, cineva moare sau este ucis cu sânge rece. Este durerea ce atinge sufletul și il schimbă iremediabil. Acest tablou al disperării este însuflețit de povestea Linei ce se îndrăgostește până peste cap de tânărul Andrius Arvydas.

Am închis ușa băii și mi-am surprins chipul în oglindă. Nu aveam idee cât de repede avea să se schimbe, să se veștejească. Dacă aș fi știut, l-aș fi privit îndelung ca să mi-l întipăresc în memorie. Era pentru ultima oară când aveam să mă uit într-o oglindă adevărată preț de mai bine de un deceniu.

Ruta Sepetys adaugă un plus de magie romanului “Printre tonuri cenușii” prin intervențiile sale ce conțin evocări ale unor pasaje din trecut, trecut atât de îndepărtat de parcă nici nu ar fi existat vreodată.

“Printre tonuri cenușii” este un roman dureros, o etapă neagră din istoria lumii, iar povestea de dragoste dintre cei doi adolescenți este un moment de respiro între atâtea orori și nedreptăți.

V-ați întrebat vreodată cât valorează o viață omenească? În acea dimineață viața fratelui meu valora cât un ceas de buzunar.

4 thoughts on “Recenzie “Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *