Recenzie “Povestea noului nume” de Elena Ferrante

Istoria prieteniei dintre Lenu și Lila din “Prietena mea genială” continua în “Povestea noului nume” și mergem, din nou, pe urma fetelor pentru a descoperi încotro le poartă viața.

Ne lovim de drama unei adolescente de 17 ani ce incearcă să își regăsească identitatea pierdută în urma căsătoriei. Încă din prima zi de femeie căsătorită, Lila descoperă minciuna și fățărnicia soțului. Se simte trădată și este abuzată fizic și verbal. Căsătoria, plecatul din casa părintească și schimbarea numelui (din Cerullo în Carracci) o debusolează pe Lila ce se simte oarecum pierdută. În timpul tratamentului cu băi, recomandat de medic pentru a rămâne însărcinată, Lila se îndrăgostește de Nino, băiatul pe care Lenu îl iubește din totdeauna. Fuge de langă soț și timp de câteva săptămâni trăiește cu Nino, relație ce se termină rapid, după ce este părăsită:

Lina, să vorbim limpede: alege-ți ceva ce-ți place, întoarce-te să vinzi pantofi, întoarce-te să vinzi salam, dar nu-ți dori să fii ceea ce nu ești distrugându-mă pe mine.

Ajunge înapoi lângă Stefano Carracci însărcinată cu copilul altui bărbat, de undeva va pleca, din nou, alături de Enzo.

Lila este un vârtej de sentimente, o desconsideră pe Lenu, dar și-ar dori să fie în locul ei. Are obiceiul de a minimaliza realizările prietenei sale și de a pune o activitate proprie mai presus de orice, doar din răutate, doar pentru a-și alimenta propria vanitate.

Între timp Lenu își continuă drumul de du-te  – vino și oscilează între prietenia cu Lila – colega de școală și depărtarea de Lila –  soția.

Lenu studiază asiduu, ajutată și de Lila, care îi cumpără manualele necesare. Drumurile celor două fete sunt atât de diferite încât nu mai văd posibilitatea unui traseu comun.  Lenu continuă să accepte răutățile venite pe bandă rulantă din partea prietenei ei, reacționează doar când aceasta se avântă în relația cu Nino, dar reacționează greșit, se aruncă în brațele unui bărbat nepotrivit, sacrificându-și virginitatea cu gândul la Lila.

Consider prietenia fetelor o legătură bolnăvicioasă, Lenu o urmează pretutindeni pe Lila, tânjește la situația financiară a acesteia, în timp ce Lila este un mic diavol, împingând-o și influențând-o pe Lenu spre rău. Nu am înțeles de ce Lila o sprijină să nu renunțe la studii, insă o umilește tocmai pentru cunoștințele dobândite în școală.

Lenu rămâne, în adâncul sufletului, același copil temător, lipsit de încredere în propriile puteri, însă un caracter minunat și extrem de sensibil.

Lectură plăcută! 🙂

P.S. Pe parcursul celor 483 de pagini ale romanului “Povestea noului nume” mi-am dorit să am puterea de a intra în pielea lui Lenu, măcar două minute, și să îi dau două palme Lilei.

 

Leave a Reply