Recenzie “Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

FullSizeRender“Marile minciuni nevinovate” ale lui Liane Moriarty concentrează viaţa unui trio feminin, fiecare dintre ele îşi poartă propria dramă cu tărie de caracter şi curaj.

Madeline Mackenzie este mamă a trei copii, unul din prima căsătorie şi doi cu Ed, cel de-al doilea soţ, un om deosebit, atent şi iubitor. Primul soţ, Nathan, a părăsit-o imediat după naşterea primului copil, o fetiţă pe nume Abigail. Cele două au trecut împreună prin toate greutăţile perioadei respective, doar Dumnezeu le-a ghidat paşii. Amândoi se recăsătoresc şi trăiesc în acelaşi oraş, iar ironia sorţii face ca fetele lor, mezinele, să fie colege la grădiniţă. Astfel Madeline vede un alt Nathan, un Nathan preocupat de evenimente şcolare şi activităţi familiale. Inevitabil se întreabă de ce nu a putut fi prezent şi in viaţa lui Abigail. Momentul ce destabilizeză lumea fetelor Mackenzie este atunci când Abigail hotărăşte să se mute cu Nathan şi Bonnie, Madeline se simte trădată până în adâncul sufletului.

Jane soseşte în oraş cu gândul unui nou început, departe de traumele unui abuz sexual din adolescenţă. La vârsta de 19 ani Jane, este abuzată sexual de un influent dezvoltator imobiliar, rezultatul acestui coşmar fiind Ziggy, un baieţel cuminte şi ascultător.

Celeste este invidiată de toate semenele ei pentru frumuşetea ieşită din comun, pentru poziţia socială, pentru familia ei şi pentru situaţia materială. Mamă a doi baieţi gemeni, frumoşi şi plini de energie, este căsătorită cu Perry, un afacerist prosper. Partea proastă este că serviciul presupune multe deplasări în afara tării. Partea şi mai proastă este că Perry este un soţ violent ce nu îşi poate controla episoadele nervoase. Celeste cochetează cu gândul de-şi părăsi soţul insă tânjeşte după confortul banilor lui Perry, nu atât de mult pentru ea cât pentru copii. După fiecare episod de violenţă domestică, Perry îi făcea cadouri costisitoare şi opulente, bijuterii pe care Celeste nu dorea să le poarte deoarece erau dovada veşnic vie a propriei suferinţe.

Oare ce pot avea cele trei femei în comun? Grădiniţa publică din Pirriwee! Locul unde părinții își aruncă copiii într-o întrecere stupidă, fără ca juniorii să aibă ceva de spus în apărarea lor.

Este fascinant felul în care viețile celor trei femei se intersectează, felul in care autoarea crează o rețea de minciuni nevinovate ce le unește pe acestea.

“Marile minciuni nevinovate” este un thriller psihologic magnific, acțiunea te ține cu sufletul la gură până la ultimele pagini. Am fost incapabilă să îmi imaginez deznodământul, iar autoarea lasă urme la tot pasul.

Felul în care sunt suprapuse acțiunile din prezent și evocate declarațiile luate de poliție te face să nu poți lăsa cartea din mână.

Mai demult citise într-un articol că fiecare relație avea un “cont amoros”. Un gest amabil față de partenerul tău era ca un fel de depozit. Un comentariu negativ era ca o retragere. Important era să rămâi cu fonduri în cont.

Leave a Reply