Recenzie “Într-o pădure întunecată” de Ruth Ware

img_8539Respectând rețeta unui thriller psihologic de succes, Ruth Ware dă glas gândurilor sale și așterne pe hârtie o super operă literară plină de suspans.

Asemenea thriller-ului “Fata din tren” de Paula Hawkins, “Într-o pădure întunecată” te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.

În centrul acțiunii este Nora, o tânără de 26 de ani, autoare de romane polițiste. Ea duce o existență liniștită, chiar izolată, retrăgându-se de lumea din jur într-un apartament minuscul. Lumea ei mică se rezumă la laptop, cafea și alergarile zilnice.

Nu există niciun factor care să perturbe monotonia vieții Norei, până în ziua în care primește invitație la petrecerea burlăcițelor a unei prietene cu care nu a ținut legătura în ultimii zece ani.

Oare de aceea mă invitase  și pe mine? Numai ca să mai crească numărul, știind că n-o să vină multă lume? Dar nu, Clare nu era așa, cel puțin nu Clare pe care o știam eu. Clare pe care o știam ar fi chemat exact oamenii pe care îi voia și ar fi făcut o selecție atât de drastică, încât lista de invitați ar fi cuprins doar o mână de oameni.

Împinsă de curiozitate Nora acceptă invitația, astfel ea și încă cinci persoane vor petrece un weekend în Northumberland.

Faptul că a invitat-o după ce timp de zece ani nu au ținut legătura și grupul pestriț de participanți la petrecere o determină pe Nora să se simtă nesigură de ceea ce urmează să se întâmple. Cei șase participanți sunt Clare – viitoarea mireasă, Flo – domnișoara de onoare, Melanie, Tom, Nina si Nora. Ceea ce mi s-a părut ciudat pentru o petrecere a fost că aceste cinci persoane nu se cunosc între ele, dar toate o au ca numitor comun pe Clare.

Nesiguranța resimțită de Nora se adeverește în clipa în care Clare îi mărturisește că va urma să se căsătorescă cu James. Pentru Nora, James este iubirea aceea cu care te întâlnești doar o dată în viață și îți rămâne tipărită în minte și în suflet.

In cei zece ani de când s-a despărțit de James, Nora nu a reușit să depășească momentul. Ruth Ware menține suspansul aducând în prezent episoade de la despărțirea celor doi dar refuză să dezvăluie motivul.

Weekendul ce trebuia să marcheze începutul celui mai fericit eveniment din ziua oricărei femei debutează armonios. Flo s-a ocupat de toate aspectele și a organizat diferite activități menite să inveselească atmosfera.

Cum se poate transforma un simplu weekend într-un coșmar? Ce s-a întâmplat în acea casă de sticlă ce se presupe a fi bântuită? Ce i s-a întâmplat Norei de a ajuns pe un pat de spital? De ce polițista din fața salonului vorbește de crimă iar Nora nu își amintește ce s-a întâmplat? Acestea sunt întrebarile pe care mi le-am repetat în minte de nenumărate ori în timp ce parcurgeam pagină după pagină.

Cartea “Într-o pădure întunecată” de Ruth Ware este precum un magnet puternic, nu o poți lăsa din mână.

Evocarea trecutului Norei, pe vremea când era cea mai bună prietenă a lui Clare, frămâtările de pe patul de spital când nu este capabilă să relateze ce s-a întâmplat în casa aceea blestemată și frânturile de amintiri pe care reușeste să le stăpânească sunt punctul forte al thriller-ului “Într-o pădure întunecată”.

Spor la citit! 🙂

Leave a Reply