Recenzie “Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes

1043195

M-am gândit că succesul cărţii “Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes se datorează unei poveşti siropoase de dragoste şi din acest motiv am hotărât să nu o citesc. La recomandarea unui prieten am văzut filmul, fără să îmi treacă prin minte legătura cu cartea, iar povestea mi-a intrat la suflet.

“Înainte să te cunosc” este mai mult decât o simplă poveste de dragoste, este o lecţie de viaţă, este un capitol nefast din viaţa unui bărbat puternic şi influent. Acest lucru se poate întâmpla oricui şi garantat fiecare cititor a încercat să îşi imagineze viaţa dacă ar fi măcar o singură zi în pielea lui Will Traynor.

Eroina poveştii este Louisa Clark, o tânără de 26 de ani, dintr-un orăşel din apropierea Londrei. După ce rămâne fară slujba de la cafeneaua unde a lucrat în ultimii şase ani, Lou se trezeşte total debusolată. Renunţă la diferite slujbe, în care nu se regăseşte, şi ajunge în casa familiei Traynor pentru postul de îngrijitoare a lui Will, contract pe şase luni. Post pe care îl obţine spre bucuria familiei care se baza pe salariul ei.

Will Traynor un dependent de aventură, obişnuit cu adrenalina la cote maxime, un tânăr cu un poteţial financiar uriaş, este victima unui accident de motocicletă. În urma căruia suferă o fractura la coloană, accidentul imobilizându-l pe Will într-un scaun cu rotile, paralizat.

Dacă începutul relaţiei celor doi decurge asemănător relaţiei dintre un şoarece şi o pisică, situaţia se va schimba şi vor ajunge cei mai buni prieteni.

Lou află dintr-o întâmplare de planurile lui Will, de clinica din Elveţia şi de sinuciderea asistată. Moment în care viaţa ei capătă un nou ţel, acela de a îi aminti lui Will cât de frumoasă este viaţa şi cât de multe are de oferit.

Partea frumoasă a romanului este că Will acceptă tot ceea ce îi propunea Lou cu scopul de a o determina să conştientizeze potenţialul pe care îl deţinea. O îndrumă spre un viitor mai bun, spre cunoaştere, îi însufla dorinţa lui de a îşi trăi viaţa.

Dar oare ce se va întampla la incheierea celor şase luni?

me-before-you-movieCu riscul de a mă repeta, “Înainte să te cunosc” nu este doar o poveste de dragoste. Este o dovadă de altruism din partea lui Will care se sacrifică şi se lasă târât la curse de cai, la concerte sau în vacanţe, doar pentru a lărgi orizonturile Louisei. El, de asemenea, ia în considerare Dignitas pentru a le face un bine părinţilor lui, care au rămas unul lângă celălalt, deşi nu se mai înţelegeau, doar din cauza tragediei suferite de Will.

O să vezi că partea amoroasă a poveştii este scurtă, fără clişee tipice. Este o iubire mai presus de cuvinte, mai presus de atingeri sexuale. Lou si Will se iubesc cu sufletul.

“Înainte să te cunosc” este o carte foarte uşor de parcurs, limbajul accesibil te face să empatizezi cu personajele, aceasta fiind partea dureroasă. Lacrimile au tâşnit de mai multe ori, au ignorat strădaniile mele de a fi tare.

Save

One thought on “Recenzie “Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes

Leave a Reply