Recenzie “Fangirl” de Rainbow Rowell

IMG_289211 septembrie 2001 –  o zi de doliu pentru o lume întreagă, ne va aminti mereu de atentatul în urma căruia s-au prăbușit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York.

În aceeași zi fatidică, Laura se hotărăște să plece de acasă. În urma ei rămân două fetițe de opt ani, gemene identice, a căror lume se prăbușește. Cath și Wren rămân în grija unui tată speriat, nepregătit pentru această situație.

Acțiunea romanului “Fangirl” se învârte în jurul lui Cath și urmărește dezvoltarea lăuntrică a adolescentei tăcute, speriate de oameni și traumatizată de abandonul din copilărie.

Pe măsură ce anii trec, în adâncul sufletului i se dezvoltă puternic sentimentul de inferioritate, simțindu-se  eclipsată de sora geamănă. Wren este o fire total opusă, mereu cu zâmbetul pe buze și dornică să fie înconjurată de oameni.

Psihicul lui Cath este ținut pe linia de plutire de strânsa legătură dintre surori. Universul i se dezechilibrează brusc atunci când fetele pleacă la universitate, urmând să locuiască în cămin. Wren refuză să împartă aceeși cameră cu sora ei, așa cum au facut-o în ultimii 18 ani, din dorința de a își consolida propria identitate. Refuzul are efectul de a amplifica sentimentul de abandon, astfel Cath evită să iasă din camera de cămin, hrănindu-se doar cu unt de arahide, batoane proteice și pasiunea pentru fan fiction.

Surorile se îndepărtează, preocupările lor fiind total opuse, una se afundă în sigurătatea camerei de cămin, iar cealaltă devine fanul înfocat al petrecerilor și al alcoolului.

Încetul cu încetul, Cath se apropie de colega de cameră și se îndrăgostește de prietenul acesteia, Levi, un tip mereu vesel și atent la nevoile celor din jur.

Dar era atât de obosită.

Și gura lui era atât de moale.

Săruturile lui Levi erau devoratoare.

În cele din urmă, nu putu rămâne trează.

Firava adolescentă este tulburată de nenumărate evenimente, Wren decide să îi mai dea o șansă Laurei, întâlnindu-se contrar dorinței ei, patima alcoolului o aduce în spital în stare gravă pe Wren, iar munca asiduă depusă de tatăl lor îi provoacă o periculoasă cădere nervoasă.

Cum se va împărți Cath între dragostea pentru sora trădătoare, tatăl rămas singur acasă, adolescentul atrăgător și pasiunea pentru fan fiction?

“Fangirl” de Rainbow Rowell urmărește dezvoltarea micuței Cath de-a lungul diverselor încercări. “Fangirl” este o dureroasă drama de familie, iar Rainbow Rowell inserează pasaje de dragoste platonică printre episoadele triste. Este o carte ușor de citit, încărcată de o mulțime de sentimente, de la frustrare la veselie, de la iubire la disperare, cu alte cuvinte un cocktail de senzații.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, poate chiar mai mult decât “Eleanor & Park”.

Leave a Reply