Recenzie ”Exil” de Marius Gabor

img_7166Prin bunăvoința lui Marius Gabor am avut onoarea de a primi unul dintre primele exemplare ale romanului ”Exil”.

Pe Marius Gabor l-am cunoscut prin intermediul romanului ”Orașul nebunilor”, roman ce mi-a plăcut extrem de mult. Recenzia romanului poate fi citită  aici.

Despre romanul ”Exil” pot spune că este o lectură plăcută. Avem un personaj principal, Codin, ce decide să ducă o viață mai bună și se hotărăște să plece în Grecia. Toate bune și frumoase… Cum ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” Codin ajunge să treacă fraudulos granița, realizând că promisiunea unui loc de muncă bine plătit a fost doar o vorbă în vânt.

Marius Gabor urnește greu acțiunea romanului, primele opt capitole se citesc greu. Fiecare capitol urmărește peripețiile unei zile din cele opt petrecute pe drum către Grecia. Cele opt zile sunt doar o pregătire pentru ce avea să i se întâmple în Grecia.

După ce călăuzele își bat joc de grupul de români ce pornesc la drum fără vreo siguranță în ceea ce privește locul unde vor ajunge, îi lasă la voia sorții într-o tară despre care nu știu nimic și nu cunosc limba.

Ducând o existență la limita sălbăticiei, Codin este pe punctul de a se preda autorităților elene pentru a fi trimis înapoi în România. Locul de muncă promis dispare și la fel dispare orice speranță de a continua șederea în Grecia.

Experiența lui Codin este chiar experiența lui Marius Gabor. Este o poveste adevărată, singura scenă iventată fiind tragica moartea a “Blondei”. Fapt confirmat de Marius, dar şi de o scenă din carte când Codin se recomandă pe numele de Marius.

Este o carte frumoasă. Sper să nu ajung vreodată in acest “exil”, sau în niciun fel de “exil”. Nu ştiu cum Marius a avut curajul de a face pasul acesta, însă cred că este o experienţă din care a avut multe de învăţat.

Laptele supt din țâța nopții e negru ca smoala, rece ca gheața și dulce ca libertatea, dar e mai bun decât laptele matern și îți călește simțurile, așa că, trag cu sete din sfârc, fixez dușmanul cu privirea și-i arunc printre dinți: Let`s rock!

 

Leave a Reply