Recenzie ”Durere” de Zeruya Shalev

Dragostea are multe chipuri, uneori e ruptă cu totul de viață, ca un zmeu fără sfoară, știi că el plutește prin aer, dar n-o să încerci să te ții de el, ca să nu-ți scape alte lucuru, mai importante pentru tine.

După primele pagini m-am gândit să renunț la ”Durere”. În prostia mea am crezut că toată cartea se invârte în jurul accidentului de acum 10 ani și a durerii fizice provocate de explozia autobuzului. Iris retrăiește evenimentele din dimineața accidentului de parcă cei 10 ani nu au lăsat praful să se depună peste aceasta amintire dureroasă. Își amintește cum Omer și Alma trăgeau de timp, Miki risca să întârzie la munca și ea s-a oferit să ducă copiii la școală. Prin tristețea pe care o simte în fața amintirilor m-am gândit că nu-și va ierta niciodată copiii pentru acea revoltă spontană și nici soțul pentru graba nejustificată, dar pe parcursul romanului nu dă de înțeles că asemenea gânduri sălășluiesc în sufletul ei.

Din exterior, Iris duce o viață de invidiat. Pe plan profesional are numerioase realizări, din postura de directoare a școlii, ea veghează asupra elevilor cu multă îndârjire. Tocmai această atitudine atrage dezacordul lui Miki, iar reproșul că își cunoaste mai bine elevii decât proprii copii plantează în sufletul ei îndoiala că nu este o mamă capabilă.

Dar, în realitate, este prinsă într-o căsnicie unde nu se simte înțeleasă, Omer și Alma sunt distanți, iar comunicarea lor este minimă.

M-a dezamăgit caracterul slab al lui Iris, ea rămâne veșnic îndrăgostită de bărbatul ce a ales să plece, veșnic blocată cu amintirea relației pierdute. Abia în momentul în care s-a născut Alma, Iris realizează că fetița nu are trăsăturile persoanei mult râvnite și se trezește debusolată în fața destinului.

Oare maică-ta s-a măritat cu taică-tău fără pasiune, fără bucurie, făptuind ceva ce nu este decât o invățătură de datină omenească, ca un lucru care se face fără să crezi în el, numai fiindcă așa e obiceiul? Oare a fost cuprinsă de jale când te-a privit pentru prima oară, înțelegând că nu ești fetița pe care a visat-o, fiindcă nu ești fata bărbatului pe care l-a iubit?

Liniștea dispare în momentul în care îl întâlnește pe iubitul din adolescență, bărbatul pe care nu a reușit să-l uite în ciuda faptului că au trecut aproape trei decenii în care nu s-au întâlnit.

Câteva întâlniri, mângâieri și sărutări sunt suficiente pentru a transforma o femeie matură într-o adolescentă. Iris redevine puștoaica de 17 ani îndrăgostită până peste cap, ce face totul pentru iubitul ei, ajungând să-și neglijeze atât familia cât și locul de muncă.

Vestea că Alma face parte dintr-o sectă, unde un guru îi dictează ce trebuie să facă, o aduce pe Iris cu picioarele pe pământ. Dar ce e de făcut? Nu vrea să-l piardă pe Eitan, fiind iubirea vieții ei, dar simte că  i-ar trăda sentimentele în încercarea de a o ajuta pe Alma.

Ce faci când te trezesti nevoit să alegi între ceea ce nu ai avut, după care ai tânjit aproape toată viața și ceea ce ai acum și te definește ca individ?

“Durere” de Zeruya Shalev este o carte medie ca dificultate, autoarea lasă pe umerii cititorului toată lupta interioară a lui Iris și tocmai acest aspect provoacă dependență.

Spor la citit!

 

Leave a Reply