Recenzie “Amurgul unui scriitor” de Radu Găvan

Dragă Radu Găvan,

Chiar dacă România nu este ţara unde poţi trăi din scris, noi, cititorii tăi, suntem săraci şi mulţi. Te citim cu drag! Nu da înapoi, ne place scrisul tău. Aşteptăm cu sufletul la gură o nouă carte, un nou articol sau un nou interviu. Măcar aceasta să fie răsplata pentru satisfacţia pe care ne-o oferi prin cărţile tale.

Îţi mulţumesc!

coperta-amurgul-unui-scriitor

“Amurgul unui scriitor” se poate descărca gratuit de pe pagina oficială a lui Radu Găvan http://www.exorcizat.com.

După publicarea romanelor “Exorcizat” (pe care, spre ruşinea mea, nu l-am citit) şi “Neverland” (care nu m-a lăsat să dorm o noapte întreagă) Radu Găvan publică “Amurgul unui scriitor”, o gură de aer, o îmbucătură de pâine pentru cititorii avizi de o nouă carte ce îi poartă semnătura.

Într-un interviu acordat recent, Radu Găvan motivează de ce a ales ca “Amurgul unui scriitor” să fie publicată pe o platformă online:

De când am început să public, am primit tot felul de semnale frumoase de la cititori şi am simţit nevoia de a da ceva înapoi, la modul gratuit, cum e şi colecţia aceasta.

“Amurgul unui scriitor” este formată din şapte povestiri reale sau fantastice. Dintre toate, preferata mea este “Dulce nepăsare”. Chiar dacă are doar 3 pagini, are o încărcătură emoţională foarte puternică.

De când a murit soţia mea nimic nu mai are importanţă. Viaţa mea se rezumă la un lung şir de nopţi umede şi chiloţi pătaţi. Lumea nu mă mai observă sau, atunci când o face, se fereşte din calea mea. Ştiu că arăt ca un nenorocit, ştiu că put a băutură şi jeg, dar pur şi simplu nu-mi pasă. Sunt un nenorocit. Am început să devin aşa din ziua în care ea a plecat. Mi-am spus că voi fi tare, că voi trece peste, că îmi voi reface cumva viaţa. Apoi am început să beau şi viaţa s-a retras din mine. Doar gândul că într-o zi fiul meu se va întoarce, îmi va mângâia obrazul şi-mi va spune că mă iubeşte, mă mai ţine aici. Nu l-am mai văzut de zece ani. Nici nu ştiu pe unde mai e. Până la urmă nevastă-sa l-a convins că e mai bine să nu ţină legătura cu un tată alcoolic şi atunci m-a uitat.

Lacrimile ţâşnesc şi mă asez pe jos şi plâng, lumea se face că nu mă vede….

“Dulce nepăsare” m-a întristat foarte tare, dar în ziua de astăzi doar tristeţea ne mai mişcă.

Volumul de proză scurtă “Amurgul unui scriitor” urmăreşte probleme de familie, frica unui copil, frustrările unui scriitor, dragostea unui părinte sau dezumanizarea individului.

Fiecare poveste este un duş cu apă rece, un deznodământ trist şi fiecare dă glas durerii pe care orice persoană o simte într-un anumit moment al vieţii. Fiecare poveste este altfel, fiecare mi-a rămas întipărită în minte şi o asociez unei situaţii prin care am trecut.

Involuntar compar “Amurgul unui scriitor” cu “Neverland”, dar trebuie să conştientizez că sunt două stiluri diferite, amândouă surprinzătoare şi plăcute. Trebuie citite amândouă!

P.S. Radu Găvan a terminat deja cel de-al treilea roman pe care îl aşteptăm cu mare drag anul viitor.

4 thoughts on “Recenzie “Amurgul unui scriitor” de Radu Găvan

  1. Dragă Denisa, îţi mulţumesc. Sunt foarte fericit să ştiu că ţi-au plăcut povestirile mele. Nu îţi face griji, nu am de gând să mă las prea curând de scris. 🙂 Cu toate că nu trăiesc din asta, eu sunt un scriitor bogat. Cititorii mei mă fac să mă simt aşa. 

Leave a Reply