Recenzie “Absolut tot” de Nicola Yoon

FullSizeRenderM-am hotărât să cumpăr cartea “Absolut tot” după ce am dat, din întâmplare, peste trailer-ul filmului. După primele pagini am rămas puțin dezamăgită, m-a plictisit limbajul copilăresc al cărții. Totuși…. este povestit de o adolescentă de 18 ani ce și-a petrecut toată viața în casă, oare la ce mă așteptam? 😊))

Mentalitatea tinerei Maddy, atât de naivă și inocentă, asociată cu desenele și graficele din carte mi-au lăsat împresia unui mix între cărțile de povești și cele de colorat pentru copiii de clase primare.

În centrul romanului este Maddy, ea suferă de o boală destul de gravă fiind alergică la lume, o boală infinit de inteligentă, nu știi niciodată ce îți poate declanșa o reacție alergică. Până la 18 ani, ea trăiește împăcată cu boala, intră în contact doar cu mama ei și cu asistenta medicală ce îi verifică analizele din două în două ore.

Această situație se schimbă când, în casa de alături, se mută Olly alături de familia sa. Prin infățișare, stil vestimentar și abilități o șochează și atrage pe Maddy. Pentru o perioadă cei doi se studiază prin geamurile ce îi despart, apoi relația lor continuă prin conversații pe e-mail, urmând și o întâlnire fizică.

Și dorința e cea care mă trage cu putere înapoi pe Pământ. Dorința asta mă sperie. E ca o buruiană care se împrăștie lent, chiar înainte să bagi de seamă. Înainte să-ți dai seama, ți-a cotropit exteriorul și ți-a umbrit ferestrele.

De un lucru sunt sigură: să râvnești nu duce decât la mai mult râvnit. Nu există vreun capăt pentru dorință.

Abia după ce a conștientizat ce pierde din cauza acestei boli, Maddy se hotărăște să fugă de acasă împreună cu Olly. Oare unde o să ajungă?

Olly e în fața mea, perplex. Nu spun nimic. Îmi lipesc buzele de ale lui. La început e împietrit, nesigur și necooperant, dar apoi nu mai e așa. Deodată, mă trage și mă lipește strâns de el. O mână mi se afundă în păr și cealaltă mă prinde de talie.

Nicola Yoon evidențiază în Absolut tot toate senzațiile și emoțiile pe care Maddy le simte pentru dată în viață, atunci când realizează că se îndrăgostește de noul vecin. Partea asta nu m-a împresionat, ci m-a amuzat maxim. Absolut tot se adresează cititorilor cu vârstă între 14 – 18 ani, pentru restul este doar o pauză, o carte pe care o citești și îți amintești de propria adolescență 😊))

Finalul este unul total neașteptat, pe parcursul romanului am încercat să schițez un deznodământ, dar Nicola Yoon mi-a stricat toate planurile. Nu sunt sigură dacă un adolescent ce citește Absolut tot poate să înțeleagă finalul și suferința unei persoane în fața unei asemenea pierderi. Nu spun mai mult, dar nu poți să rămâi întreg după ce, într-o singură secundă, viața ta se schimbă radical. Atunci pune stăpânire pe tine un instict animalic de a apăra cu orice preț ceea ce ți-a mai rămas.

Poate că maturizarea înseamnă să-i dezamagești pe oamenii pe care-i iubești.

Câteodată trebuie să-i părăsești pe oamenii care te iubesc cel mai mult.

 

Leave a Reply