“Izbăvirea lui Gabriel” de Sylvain Reynard

Trilogia ce expune povestea de dragoste dintre Gabriel și Julia se încheie cu “Izbăvirea lui Gabriel”.

Un volum destul de stufos, cu peste 650 de pagini, dar modest din punct de vedere al acțiunii.

Nu poți controla tot ce ți se întâmplă în viață, dar îți poți controla reacțiile la evenimente. Aș putea rămâne supărată pe tata pentru c-a înșelat-o pe mama. Și aș putea fi furioasă pe mama pentru că a fost atât de crudă să mă țină departe de singurul meu frate. Sau aș putea alege să-i iert și să mă iert și să încerc să repar ce se poate repara.

În “Izbăvirea lui Gabriel”, în relația dintre Gabriel și Julia nu se întâmpla prea multe, dar putem urmări evoluția lor. Julia se transformă într-o femeie sigură, stăpână pe sine, capabilă să gestioneze orice situație și ajunge la maturitate, lăsând în urmă cicatricile trecutului. Gabriel semnează un tratat de pace cu demenii ce nu îi dădeau pace și devine un bărbat minunat, mereu atent la nevoile Juliei și mereu la dispoziția tinerei soții.

Happy end-ul relației este evident, un deznodământ frumos gândit și pus pe hârtie, deloc clișeic.

Am apreciat foarte mult că autorul ne ține la curent cu soarta personajelor cu influență asupra cuplului Gabriel – Julia. “Violatorul de îngeri” își găsește liniștea, obține postul mult dorit și redescoperă căldura unui trup familiar. În cazul lui Simon, deznodământul nu este deloc roz, dar este unul meritat. Se poate spune că cineva și-a îndeplinit misiunea … karma.

Există și o parte mai puțin drăguță. Descrierile amănunțite sunt obositoare și mi-am pierdut din focus pe parcursul cărții din cauza scrierii lălăite (“vorba multă, sărăcia omului”).

În ansamblu este o poveste frumoasă, este destul de atractivă și se parcurge ușor.

Căsnicia noastră a fost departe de a fi perfectă, dar am făcut un pact de la bun început că ne vom ascunde imperfecțiunile de ochii și urechile copiilor noștri. Copiii se neliniștesc când părinții lor se ceartă. Din experiența mea, certurile dintre soți pornesc de la bani, de la sex, de la lipsă de respect sau de atenție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *