“Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” de Virginia Vallejo

Mi-am dorit foarte mult să citesc această carte și am pornit cu un avânt fantastic. Mă așteptam să descopăr detalii picante, mă așteptam la chestii intime, mă așteptam la informații pe care doar Virginia le poate deține. Dezamăgirea mea a fost fără margini, după ce am terminat cartea am vrut să o arunc pe geam.

“Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” a fost o lectură greoaie și am parcurs-o în două săptămâni. M-au plictisit nenumăratele prezentări de arbore genealogic, infinitele înșiruiri de titulaturi și bogății. Toate acestea mi s-au părut a fi o reclamă (de prost gust) adusă propriei persoane, raportată la anturajul cu acestă “lume bună”.

Prin prisma acestei cărți, nu am aflat nimic nou despre Escobar, poate doar slăbiciunea pentru fasole :))))

Nu există urmă de sentiment sau emoție în felul în care Virginia expune povestea dintre “narcotraficantul cel mai căutat din lume și cea mai mare vedetă din Columbia”. “Incredibila poveste de dragoste”, așa cum scrie pe copertă, este puțin mai rece și mai nepăsătoare decat autopsia unui om al străzii, mort într-o zi de iarnă cu temperaturi demne de Polul Nord.

În “Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” am descoperit o femeie materialistă până în măduva oaselor, cu privirea ațintită la averile bărbaților și la beneficiile aduse de o posibilă excursie în așternutul lor.

Adevărul e că șampania rose este un paliativ pentru aproape toate tragediile, iar să plângi la clasa întâi e mai bine decât să plângi la economy.

Felul în care este scrisă cartea “Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” pare unul mecanic, superficial și nu transmite niciun gram de emoție. Am rămas cu impresia că Virginia Vellejo a scris cartea pentru a își aduce un omagiu, pentru a elogia tinerețea pierdută și pentru a reveni în atenția lumii, exact așa cum a fost timp de peste 20 de ani. Escobar este un personaj de umplutură, iar titlul îi poartă numele pentru a atrage atenția cititorilor, cartea nu face altceva decât să o ridice în slăvi pe Virginia pentru impresionantul bagaj de cunoștinte din toate domeniile, pentru calitățile fizice și pentru persoanele pe care le cunoște (și totuși, cunoscând atâția bărbați bogați, nu a primit ajutorul nimănui atunci când a avut nevoie….).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *