“Grădina cu fluturi” de Dot Hutchison

“Grădina cu fluturi” de Dot Hutchison este o carte ce m-a zăpăcit și nu aș putea să spun dacă mi-a plăcut sau nu. Începe într-un ritm alert, un ritm amețitor ce te atrage imediat, continuă greoi și se termină destul de brusc, cumva incomplet. În încercarea (disperată) de a pune bazele unei povești reale, rezultatul este unul dezamăgitor.

Cum a reușit un singur bărbat să răpească atâtea fete timp de 30 de ani? De ce fetele nu s-au aliat împotriva lui? Este evident avantajul unui bărbat într-o luptă cu o singură femeie, dar 20 de fete contra unui bătrânel au șanse foarte mari.

Nu înțeleg de ce nu s-a pornit o “răscoală” a fluturilor. Nu ințeleg. De parcă fetelor chiar le plăcea să trăiască acolo, chiar dacă acest aspect nu a fost punctat de vreuna dintre ele.

Mi s-a părut o lectură frustrantă ce pune femeile într-o lumină proastă. O carte ce desconsideră abilitățile unei femei. Într-o formulare mai directă, “Grădina cu fluturi” este o carte misogină și, culmea, este scrisă de o femeie.

De ce fluturele legendar nu a spus nimănui ce a fost acolo? Trebuia un pont anonim și salva zeci de fete de la o soartă crudă… Cum să fie atât de împăcată cu ceea ce s-a întâmplat? De ce să fie egoistă?

Jur că am respirat liniștită când am terminat cartea. Am rămas cu foarte multe întrebări și sunt destul de confuză. Mi-a plăcut foarte mult ideea de tatuaj, felul în care “Grădinarul” își marca fetele este o chestie inedită și ingenioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *