“Călătoresc singură” de Samuel Bjork

O carte genială, absolut genială. Te atrage și te îngrozește, în măsuri egale. Te înduioșează și te întristează capitol după capitol. Numeroase personaje pun umărul la formarea unui cadru imprevizibil și plin de suspans.

Un psihopat ce ucide fețite nevinovate. Nu este tocmai cel mai plăcut subiect, însă merită să citești cartea “Călătoresc singură” de Samuel Bjork. Criminalul alege fetițe în vârstă de șase ani pe care le ucide, le pregătește ca pentru o zi de școală și le expune în văzul trecătorilor în diverse locuri.

Holger Munch este coordonatorul echipei responsabile de soluționare a cazului. În ajutorul lui vine Mia Kruger, un investigator căzut în dizgrație după uciderea unui drogat ca proprie vendenta.

Era obosită. Nu pentru că ar fi avut nevoie să doarmă, ci era obosită de toate lucrurile. De viață. De omenire. De tot ce se întâmplase.

Întreaga comunitate este șocată de odiosele evenimente și devine frustrată în fața neputinței anchetatorilor, mereu cu un pas în spatele criminalului. Învestigațiile întră într-un ritm alert atunci când nepoata lui Holger ajunge pe mâinile criminalului. Se pornește o  luptă contra cronomentru ce te ține tensionat până la ultima pagină.

Personajele “neprietenoase”, cu care nu am putut empatiza, ușurează parcurgerea cărții “Călătoresc singură”. Chiar dacă transmite sentimente dureroase, citești cartea din postura spectatorului. Nu poți preconiza finalul, nu poți identifica criminalul și, cel mai important, nu îi poți identifica motivul care îl determină să facă aceste lucruri. Numeroasele răsturnări de situație și suspansul omniprezent te fac să nu poți lăsa din mână cartea “Călătoresc singură” de Samuel Bjørk.

Au dispărut, dar nimeni nu avea să le găsească, nu-i așa? Nu toți pot avea copii. Cine hotărăște? Cine hotărâște cine poate avea copii? Cineva pierde un copil. Cine hotărăște cine pierde un copil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *