Recenzie “Eu sunt femeie” de Maria Cristiana Tudose

1053300“Eu sunt femeie” de Maria Cristiana Tudose este genul acela de carte pe care o citeşti într-o după amiază, o lectură lejeră pe care o uiţi imediat cum ai închis ultima pagină. Îmi pare rău că nu văd acest roman ca pe o carte la care să mă uit nostalgică in bibliotecă, spun acest lucru în memoria anilor în care poveştile au fost puse cap la cap pentru a pune bazele cărţii “Eu sunt femeie”.

Mă pot transpune foarte uşor în locul personajului feminin, poate datorită vârstei foarte apropiate… dar oricât de repede aş sări din pielea mea în cea a Mariei din “Eu sunt femeie” nu pot acorda o notă de trecere cărţii.

Din principiu urăsc cărţile de genul acesta, cărţi – culegeri de cuvinte înţelepte pe care le cunoștem cu toții și care există “de când lumea și pământul”. Am rămas dezamăgită de “Eu sunt femeie” de Maria Cristiana Tudose, aveam aşteptări mari. Doream să descopăr o super – femeie, o femeie puternică ce mută munţii din loc. În schimb, Maria este doar o femeie din mulţime… trăirile ei nu se diferenţiază cu nimic de ce ar putea trăi alte mii de femei. Automat “Eu sunt femeie” este o carte banală şi monotonă.

Sunt sigură că bărbaţii nu fac coadă la librărie să cumpere cartea pentru a învăța cum să se apropie de o femeie.  Orice persoană s-a îndrăgostit, măcar o dată în viață, de cineva care nu i-a răspuns sentimentelor. Absolut orice adolescentă se simte cel puţin o dată frustrată de corpul ei. Ne lovim de reviste şi emisiuni ce promoveaza trupuri anorexice pe care adolescentele le idolatrizează. Dacă ies acum pe stradă şi întreb zece femei şi zece bărbaţi dacă au suferit vreodată din dragoste, sunt sigură de răspunsurile pozitive. Așa că această carte, nu iese din rutina cotidiană.

Nu mi-a plăcut faptul că a enumerat calitățile femeilor și felul în ar trebui să te porți cu o femeie. O femeie nu este un medicament ce vine însoţit de un prospect infinit, nu este un obiect electrocasnic ce vine insoţit de instrucţiuni de folosire. Orice femeie, orice om îşi doreşte sinceritate, atenţie şi iubire.

Singura parte bună a acestui roman este că am ascultat-o online, mulțumită editurii Bestseller. Dacă aș fi cumpărat-o, clar plângeam după banii acei bani.

“Eu sunt femeie” a primit prea multă atenție, prea multă reclamă. Cred că nu o merită. Mi se pare genul de carte pe care o scrii doar pentru a-ți vedea numele pe cotorul unei cărți prăfuite din propria bibliotecă. Maria Cristiana Tudose își “expune” sufletul într-un mod superficial, utilizând citate reintrepretate, adevăruri universal valabile, mult prea clișeice în societatea contemporană.

One thought on “Recenzie “Eu sunt femeie” de Maria Cristiana Tudose

Leave a Reply